Veganske tebirkes

Lune, bløde tebirkes til de hyggeligste morgenstunder!

Du skal bruge:
25 g. gær
2 dl plantedrik – jeg har brugt havre
1 tsk kokossukker eller rørsukker
1/2 tsk salt
250 g. hvedemel
100 g. smør – jeg har brugt Naturli’s Smørblok
Birkes (til den skarpe læser: som det forberedte menneske jeg er, havde jeg ikke birkes hjemme, men har været kreativ med chiafrø i stedet)
Aquafaba (kikærtevand)

Begynd med at lune plantedrikken op og herefter overføres den til en skål, hvor gæren også tilføjes og opløses i.
Tilsæt mel, kokossukker og salt og rør godt sammen. Herefter stilles dejen til hævning i ca. 30 minutter under et fugtigt klæde.
Når vi skal rulle dejen ud, sørg for at have rigeligt med mel til rådighed. Dejen er forholdsvis klistret og vi vil gerne undgå, at den klæber sig til bordpladen.
Jeg havde luret på en Pinterest opskrift, at man skulle rulle et rektangel på 30*40 cm. Så det gør vi 😉

Nu bliver det sjovt! Vi skal have kold, køleskabskoldt, smør i dejen. Skær meget tynde skiver og fordel på den ene halvdel. Fold den anden halvdel over, rul lidt og derefter folder du ind til midten fra begge ender og klapper dejen sammen, som var det en bog. Husk den gyldne regel: nok mel!
Du ruller dejen ud til de ca. 30*40 cm igen og foretager dig samme proces som før. Gør det 3 gange i alt – det passer ret godt med 100 g. smør.

Dejen rulles den sidste gang atter til 30*40 cm og herfra foldes den en sidste gang, så den bliver ca. 15 cm i bredde. Nu skal der skæres – du kan få 8-12 tebirkes ud af portionen.

Overfør dem til en bageplade belagt med bagepapir og lad dem efterhæve under et rent klæde i 15 minutter.

Når det kommer til pensling, synes jeg at aquafaba, kikærtevand, fungerer bedst. Det holder på frøene og giver et fint finish – lidt ligesom hvis man brugte æg.
Lav en lækker kikærte-salat til senere, og resten af aquafabaen kan du også bruge. Jeg har f.eks. en opskrift på en luftig chokolademousse her.

Drys med birkes (eller chiafrø) og bag i en varmluftsovn på 190gr. i omtrent 15 minutter – se efter dem løbende; de skal have en lækker gylden farve.

4 Replies

  • Hej 🙂
   Ikke så tit nu jeg tænker over det – selvom det også er lækkert!
   /Agnethe

    • Hej Ellie 🙂
     Ja – jeg har ikke prøvet at fryse dem før bagning, men min fryser er fyldt med dem og de er nemme at genvarme i mikroovn 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *